Etno kuće
/
Srbija

El Paso City, Zlatibor
El Paso City, Zlatibor

El Paso City, Zlatibor – Samo 14 km od centra Zlatibora, na magistralnom putu za Crnu Goru, u prelepoj prirodi u kojoj se smenjuju pašnjaci i borova šuma, smešten je tematski park El Paso City – prostrani tematski kompleks osmišljen kao niz atrakcija koji čini nekoliko ambijentalnih celina:

– Kaubojski grad i karavansko naselje
– Indijansko selo
– Zlatiborski zaseok

Kaubojski grad – Western Town, verna je replika tipicnog grada Divljeg zapada kojeg smo gledali u dobrim starim “Western filmovima”.

Ovaj autentičan ambijent sadrži hotel, nezaobilazno mesto susreta – Saloon u kojem možete popiti piće na jedinstvenim sedlima i nadati se da kroz kaubojska vrata neće ući neki “nezgodan tip”.

Dalje u nizu su i banka, pošta, doktor, brica, prodavnica kao i kancelarija pravednog čuvara reda i zakona – njihovog Vajata Erpa – a u čijem se sastavu nalazi i zatvor. Naravno, tik uz šerifove prostorije su i neizbežna vešala.
Sa druge strane ulice Western Town-a smešten je i muzej Bob Munden, objekat Guns new & used u kojem se nalazi postavka starog oružja, a zatim su tu i mlin, bilijar sala, Coca-Cola muzej kao i čuveni The Yellow Rose.

Iza kaubojsog grada smešteno je i naselje Karavani pored reke – osam interesantnih karavana od kojih svaki nosi naziv nekog poznatog glumca iz “Western filmova” – tako na primer, možete prespavati u karavanu Džon Vejn. Svi karavani su za dve osobe i opremljeni su krevetima na sprat i modernim kupatilom. U središnjem delu naselja je i sto sa klupama, gde se tokom zvezdanih večeri možete družiti sa ostalim “putnicima karavana”.

Sitting Bull ili Bik koji sedi, najpoznatiji je indijanski poglavica u istoriji, pa je shodno tome, i u njegovu čast ovo indijansko selo tako i nazvano. Šest impozantnih indijanskih šatora okružuju prostor oko platoa za logorsku vatru.
Ne samo da možete vizualno uživati u ovim oslikanim šatorima, već možete i prespavati u jednom od njih, jer je svaki opremljen sa po četiri ležaja, stolom, stolicama…

Dve prelepe kuće na drvetu san su baš svakog deteta i nedosanjani san većine odraslih.
Kuće su opremljene bračnim krevetima i poseduju moderno kupatilo, a sa njihovih balkona se pruža veličanstven pogled na ceo kompleks.

Tematski park El Paso City dobio je naziv po istoimenom pograničnom gradu u Americi čije znacenje je “prelaz”.
Kao što reka Rio Grande, čini prirodnu granicu između Amerike i Meksika, tako i reka koja protiče celim kompleksom El Paso na Zlatiboru, deli dve tematske celine – američki i srpski deo – a istovremeno je i mesto susreta ove dve kulture. Sa jedne strane reke nalazi se kaubojski grad i indijansko selo, dok je na drugoj obali smešten srpski deo sa crkvom i šarmantni zlatiborski zaseok.

Prolaskom kroz El Paso doživećete dva različita podneblja u istom vremenskom periodu od 1865 do 1890. godine, ali na različitim krajevima sveta.

U središtu kompleksa nalazi se restoran Sunny View sa čije se terase pruža pogled na osunčane zlatiborske predele.
Kafe-poslastičarnica nudi veliki izbor kafa, sveže ceđenih prirodnih sokova i poslastica u kojima možete uživati u opuštenoj atmosferi.

Zlatiborski zaseok sa svojih 12 arhitektonski različitih brvnara prikazuje tradicionalno graditeljstvo ovih predela u 19. veku. Sve brvnare su izgrađene od lokalnih, prirodnih materijala, pre svega drveta, i donose duh i miris prirode.
Topao i prisan ambijent, koji samo drvo može da donese, upotpunjen je komforom sadašnjeg vremena. Sve kuće poseduju moderno opremljeno kupatilo, dnevnu sobu, jednu ili vise spavaćih soba u koje se može smestiti od dve do šest osoba.

Sadržajima i atrakcijama u kojima može uživati cela porodica, tu nije kraj – ispod zlatiborskog zaseoka prostire se još čitav jedan deo u kojem dominira konjušnica i tor. Tu je svoje mesto našla i replika parne lokomotive Elza iz 1960-e, sa teretnim i putničkim vagonom u kojem se nalaze drvena sedišta.

Za više informacija, kontaktirajte ih direktno:

Pročitaj više
Dodatni sadržaji
Parking
Restoran
TV
WiFi